Play Station Virtual Reality (PSVR) – o vizită în cealaltă realitate

Am început o serie de articole despre jocuri de „Virtual Reality”, cu focus pe platforma Play Station 4. Articolele sunt găzduite de revista Galaxia42. În primul, am vorpit puțin despre hardware și despre instoria conceptului.

 

Pentru mine, fascinația imersiunii în realitatea virtuală a început când am văzut filmul „The Lawnmower Man” (Omul care tunde iarba, făcut după povestea omonimă a lui Stephen King) cu Jeff Fahey și Pierce Brosnan. Erau acolo câteva dispozitive de realitate virtuală care pe mine m-au vrăjit și care  anticipau exact funcționalitatea dispozitivelor VR ale zilelor noastre.

Ca să privim lucrurile dintr-o perspectivă cronologică și tehnologică în același timp, mi se pare relevant să amintesc că 1992, anul apariției filmului, este și anul apariției jocului „Wolfenstein 3D” pe platformă MS-DOS al companiei „id Software” și că existau și în anii 90 câteva prototipuri funcționale de ochelari de VR, cum ar fi Sega VR, Forte VFX1 sau Glasstron, însă acestea ori nu au fost lansate pe piață pentru publicul larg, ori aveau prețuri prohibitive și necesitau o infrastructură informatică virtual imposibil de achiziționat. Plus că mișcarea efectivă a capului nu era nici pe departe de e acum. Iar pentru consumatorul est-european, aceste dispozitive nu existau deloc.

Mai multe, aici: Galaxia42, ianuarie 2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s